Advies over zwembaden

De kinderen staan al te (water)trappelen. Nog even wachten, want voordat je een zwembad gaat kopen, moet je met een aantal zaken rekening houden. De beschikbare ruimte, de gebruikssituatie en hoe vaak je hem gebruikt zijn belangrijk. Op deze pagina helpen we je bij je zoektocht naar het beste zwembad voor jou.

1. Voor wie is het zwembad bedoeld?

Bedenk voor de aanschaf van een zwembad voor wie je het wilt gebruiken. Er zijn verschillende zwembaden voor diverse leeftijden:

Babybadje

Opblaasbaar en geschikt voor baby's van 0 tot 12 maanden. Sommige babybadjes beschikken over een afdak waardoor kinderen tijdens warme zomerdagen in de schaduw zitten. De babybadjes zijn niet geschikt voor volwassenen vanwege de lage draagkracht.

Alle babybadjes

Babybadje

Kinderzwembaden

Opblaasbaar of met frame. Deze vrolijk gekleurde kinder zwembadjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en zijn gemakkelijk op te blazen of op te pompen met een elektrische pomp. Bovendien sluit je er gemakkelijk een tuinslang op aan voor extra zwempret.

Alle kinderzwembaden

Kinderzwembaden

Familie zwembaden

Opblaasbaar of met frame. Familie zwembaden zijn geschikt voor gezinnen met kinderen (vanaf 3 jaar) en volwassenen. De opblaasbare familie zwembaden hebben een korte opzettijd en een hoge draagkracht waardoor ze geschikt zijn voor meerdere personen. De familie zwembaden met frame zijn duurzaam omdat ze een hoge draagkracht hebben en ze dankzij de stalen- of pvc-wand steviger zijn dan opblaas zwembaden.

Alle familie zwembaden

Familiezwembad

2. Hoe vaak ga je het zwembad gebruiken?

Een zwembad in je tuin. Het klinkt voor veel mensen als luxe en onbetaalbaar. Toch is het heel gemakkelijk realiseerbaar. Bedenk van tevoren goed of je het zwembad voor langere tijd in je tuin wilt laten staan. Of dat je hem gemakkelijk wilt opbergen wanneer je het zwembad niet gebruikt. De kwaliteit van het zwemwater is bovendien heel belangrijk. Naarmate je het zwembad vaker gebruikt, wordt het zwemwater sneller onzuiver. Voor grotere zwembaden zorgen filterpompen voor het zuiveren van het water. Deze filterpompen zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van het zwembad. We onderscheiden twee soorten zwembaden afhankelijk van de gebruiksintensiteit:

Intex easy set

Op zonnige dagen
Een opblaasbaar zwembad is handig wanneer je van plan bent het zwembad alleen te gebruiken op zonnige dagen. De rest van het jaar berg je hem op in de schuur of een plek in huis. Let goed op de grootte van het zwembad en hoe je het zwembad inklapt. Een opblaasbaar zwembad kan namelijk snel lek gaan wanneer je hem tussen scherpe voorwerpen plaatst.

Alle zwembaden voor zonnige dagen

De hele zomer

De hele zomer
Wanneer je het zwembad ongeveer een half jaar onafgebroken gebruikt, is een opzetzwembad of zwembad met frame van pvc een goede optie. Je laat het zwembad gemakkelijk vollopen met water. De kwaliteit van het zwemwater blijft goed dankzij een filterpomp. Bekijk van tevoren of deze filterpomp wordt meegeleverd. Dat geldt ook voor andere accessoires. Met een afdekzeil bescherm je het zwembad tegen vuiligheid van buitenaf. Aan het einde van het seizoen laat je het zwembad leeglopen of verplaats je hem naar een handige plek.

Alle zwembaden voor de hele zomer

Het hele jaar door

Het hele jaar door
Wanneer je het zwembad intensief wilt gebruiken, is een zwembad met stalen frame een goede optie. Dit zwembad is stevig en duurzaam en heeft een hoge draagkracht. Plaats hem op een grondzeil en een rechte ondergrond. Houd daarbij rekening met de beschikbare ruimte en eventuele bomen of laaghangende takken. Het installeren en opzetten van een zwembad met stalen frame is een tijdrovend en secuur werkje.

Alle zwembaden voor het hele jaar door

Opblaasbaar zwembad

Opblaasbaar zwembad

Een opblaasbaar zwembad heeft 1 of meerdere opstaande randen die je gemakkelijk opblaast. Zo genieten kinderen snel van zwemplezier.

 • Zet je relatief snel op
 • Berg je gemakkelijk op
 • Kan sneller lek gaan dan een zwembad met frame.
 • Is minder stevig en duurzaam dan een zwembad met frame.

Alle opblaasbare zwembaden

Zwembad met frame

Zwembad met frame

Een zwembad met frame zet je minder gemakkelijk op dan een opblaasbaar zwembad, maar is daarentegen wel steviger.

 • Is stevig en duurzaam dankzij de pvc- of stalen wand.
 • Laat je gemakkelijk langere tijd in je tuin staan.
 • Verplaats je minder gemakkelijk dan een opblaasbaar zwembad.
 • De installatie is een tijdrovend en secuur werkje.

Alle zwembaden met frame

3. Welk zwembad past het beste in je tuin?

Tenzij je natuurlijk beschikt over een grote serre of enorm weiland, is het meer dan logisch dat het juiste zwembad in jouw tuin past. En meten is weten, dus ga van te voren de tuin in en meet hoeveel ruimte je daadwerkelijk hebt. Teken het zwembad bijvoorbeeld van te voren uit op de plek.

Een rond of rechthoekig zwembad
Er zijn ronde en rechthoekige zwembaden. Het voordeel van een rond zwembad is dat je het zwembad gemakkelijk in je tuin plaatst. Een rechthoekig zwembad biedt extra comfort omdat je er languit in kunt liggen. Baantjes trekken wordt een stuk gemakkelijker in een rechthoekig zwembad.

Alle ronde zwembaden

Alle rechthoekige zwembaden

Beschikbare ruimte opmeten
Voor een zwembad geldt: hoe groter, hoe meer water en gewicht het zwembad kan dragen. Zorg ervoor dat je 1,5 meter vrije ruimte om het zwembad houdt. Zo kun je eventueel een trapje tegen het bad plaatsen en klimmen kinderen er gemakkelijk in en uit. Ook kan het water gemakkelijk weglopen wanneer je meer ruimte overlaat.

4. Met hoeveel personen ga je het zwembad gebruiken?

De aanschaf van een zwembad voor in de tuin is afhankelijk van het doel waarvoor je het gebruikt. Zo spelen kinderen tijdens een warme zomerdag graag buiten en zoeken de verkoeling op in een kinder zwembad. Maar een zwembad leent zich ook prima voor het werken aan je conditie. Welk formaat zwembad moet je nu kiezen? Vaak is het moeilijk om je een voorstelling te maken van de grootte van een zwembad. De diameter van een zwembad zegt nog niet zoveel over het aantal personen waarmee je het kunt gebruiken. Om een beter beeld te schetsen van de gebruikssituatie, hebben we een indicatie gemaakt van de diameter en het aantal personen waarmee je het zwembad gebruikt.

5. Hoe maak je het gebruik van je zwembad veilig en schoon?

Zwemmen is leuk, maar laat je kind nooit zonder toezicht in het zwembad. Veiligheid staat voorop. Hiervoor zijn een aantal zaken belangrijk. Houd rekening met de hoogte van het water. Zorg ervoor dat het zwembad nooit met te veel water gevuld is. Veiligheid heeft ook met hygiëne te maken. De kwaliteit van het zwemwater valt of staat met de onderhoud ervan. Lees meer over de schoonmaak van je zwembad op de adviespagina.


Advies over zwembad schoonmaken

Juiste aansluiting op stroomvoorziening
Sommige zwembaden met een zwembadpomp sluit je aan op een stroombron. Lees de instructies op de handleiding uitvoerig voordat je met de aansluiting begint. Gebruik nooit een verlengsnoer wanneer je een pomp aansluit op het zwembad. Met een beveiligingsschakelaar voorkom je dat een stekker in aanraking komt met water waardoor eventueel kortsluiting kan ontstaan.

Trapje
Voor zwembaden met een hoogte vanaf 76 cm adviseren we een trapje. Als ouder wil je niet voortdurend elk kind erin en eruit tillen. Daarbij maak je met een trapje duidelijk dat kinderen niet zomaar in het zwembad mogen springen.

Zwembadpomp
Sommige zwembaden bevatten een cartridge filter- of zandfilterpomp. De filter of het zand moet op tijd vervangen worden om de kwaliteit van het zwemwater te waarborgen. Zorg ervoor dat je genoeg filters en zand in huis hebt zodat het zwemwater zuiver blijft.

Alle zwembadfilterpompen

Afdekzeil
De kwaliteit van het zwemwater waarborg je met een afdekzeil. Hierdoor komen er geen vuiligheden zoals bladeren en insecten in het water. Je beschermt bovendien het materiaal van het zwembad en houdt algengroei tegen. De temperatuur van het zwemwater blijft behouden dankzij het afdekzeil. Wel zo fijn als je een vroege ochtendduik op de planning hebt staan.

Alle zwembad afdekzeilen

Sunnytent
De sunnytent is een overkapping en windscherm in 1 waarmee je bovendien het zwemwater beschermt tegen vuiligheid van buitenaf.

Alle Sunnytenten

Sunnytent

6. Vergeet je de accessoires niet?

Na de aanschaf van een zwembad kom je erachter dat je nog een aantal accessoires mist. Hieronder zetten we een aantal handige accessoires op een rijtje met daarbij de voor- en nadelen. Zo kun jij na de aanschaf van je zwembad er direct van genieten.

Noppenfolie
Deze folie leg je op het zwemwater. Het materiaal laat zonwarmte door en verhoogt de watertemperatuur. De noppenfolie is gemaakt van stevig polyethyleen.

 • Leg je direct op het zwemwater en houdt het water op temperatuur.
 • Beschermt het zwemwater tegen vuiligheden van buitenaf.
 • Je moet de folie eerst verwijderen voordat je het zwembad kunt gebruiken.

Alle zwembad accessoires

Grondzeil
Bij de plaatsing van een zwembad is het belangrijk dat je het zwembad op een rechte, horizontale ondergrond zet. Een grondzeil beschermt de ondergrond en het materiaal van het zwembad.

 • Houdt de ondergrond van het zwembad in tact en beschermt het materiaal van het zwembad.
 • Is gemaakt van stevig materiaal dat zacht aanvoelt.
 • Valt dankzij de grootte eerder in het zicht.

7. Vragen?

Wil je meer weten over zwembaden? Onze klantenservice staat elke dag voor je klaar.

Eerder bekeken door jou